niedziela, 28 września 2014

światło

Rozświetl wnętrze... na przykład tak:







choć obawiam się, że nie jest to do skopiowania... źródło: http://www.tomomisayuda.com/work/daydream.html

inspiracje

Zamiast pisać podanie o pracę... szukam inspiracji.
wykop.to

sobota, 13 września 2014

sobota, 6 września 2014

Drzewa z filcu

Mnie ujęły - na stronie jest ich o wiele więcej - jest też podpowiedź, jak je wykonać:



http://www.goodshomedesign.com/diy-felt-trees/

kwiaty z papierowej wikliny

Papierowa wiklina mnie nie kręci, bo mi się nie udaje skręcić rurki... ot taki mam talent. Pocieszam się, że nie jest to proste, bo w sieci jest wiele filmów pokazujących w jaki sposób powinno się je prawidłowo zwijać. Przy okazji natrafiłam na film pokazujący, jak można wykonać taki kwiat:

https://www.youtube.com/watch?v=1avwPyfwTF0

oraz kilka innych inspiracji
http://zszywka.pl/p/jesienne-kwiaty-z-papierowej-wiklin-5711758.html


http://werandalis.blox.pl/tagi_b/33426/dzien-kobiet.html
a jak komuś nie wyjdą kwiatki, to może pomalować serca, albo kupić na tablicy:


piątek, 5 września 2014

szkolne inspiracje

Wiem, wiem... to blog o tworzeniu kwiatów, a mi się wkradają tematy pokrewne. Jestem mamą i czasem trafiam w sieci na coś, co mnie ujmuje - jak na przykład taki piórnik od Jill Shepherd:
Nie mogę się oprzeć pokusie, żeby Wam tego nie pokazać :) Dla mnie bomba niskokaloryczna ;) A na stronie dostępny przepis na marchewki :)

zrobiony z synkiem duszek z liści kukurydzy

Ma wiele witamin, składników mineralnych i jest źródłem kwasów OMEGA-3 - KUKURYDZA.
Na stronie czytamy:
"Koneserzy radzą, żeby przed ugotowaniem włożyć kolbę na godzinę do lodowatej wody. Potem gotować 10-15 minut, ale nie dłużej, bo stwardnieje, w wodzie z dodatkiem cukru, bez soli, albo w wodzie zmieszanej pół na pół z mlekiem. Najlepiej smakuje podana tylko z solą, pieprzem i masłem. Ziarna dojrzałej kukurydzy można konserwować, marynować, a kolby zamrażać. Z jednej kolby otrzymuje się ok. 3/4 szklanki ziaren. Są składnikiem zup, sałatek, zapiekanek. Młode kolby kilkucentymetrowej długości konserwuje się i podaje w całości na przystawkę albo jako dodatek do mięs."

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kukurydza-zboze-bez-glutenu-wartosci-odzywcze-kukurydzy_41504.html

Sezon na kukurydzę trwa. A ja z małym bawimy się w duszki (sposób na duszki we wcześniejszym poście). Oto efekty:
Najpierw duszek przyglądał się dyni,

 a potem szepnął jej do ucha "niedługo Ciebie też zjedzą i też będziesz straszyć!!!"


czwartek, 4 września 2014

koniec lata


Czujecie koniec lata? Choć jeszcze ładnie świeci, to ja czuję w kościach, że przede mną chłodna jesień... Przepraszam powoli sweterki z szafy i apaszki. W sieci znalazłam taki oto cieplejszy pomysł na dodatki.